Tips en nazorg

Gefeliciteerd met uw inlijsting! Als u onderstaande tips over het zorgvuldig vervoeren, ophangen en onderhouden van lijsten in acht neemt, zult u jaren plezier van uw investering hebben.

Dordtse Lijsten ziet u graag terug met een nieuwe opdracht maar ook als u na oplevering nog vragen heeft of onverhoopt toch niet helemaal tevreden bent. Aarzel dus niet om contact op te nemen. In overleg komen we altijd tot een oplossing!

Bent u tevreden, vertel het een ander… o.a. via Google review
Bent u ontevreden, vertel het Dordtse Lijsten!

 

Een lijst vervoeren

Wilt u uw inlijsting vervoeren, pak het dan altijd met twee handen aan de zijkanten vast. Zo voorkomt u dat de lijst in het midden doorbuigt.

Wordt het werk voor langere tijd opgeslagen, bewaar het dan staand.
Achter glas ingelijste werken kunt u liggend opslaan met de glaszijden naar elkaar toe en een plaat schoon karton of schone en droge doek ertussen.

 

Ophangen

Uw inlijsting komt op ooghoogte het beste tot zijn recht. Bij meerdere lijsten van hetzelfde formaat, lijnt u uit op de bovenzijde van de lijsten. Bij meerdere lijsten van verschillend formaat, neemt u het midden van elk kunstwerk en lijnt u daarop uit.

 

Veiligheid

Zeker bij grote inlijstingen is het van belang extra goed te letten op het materiaal dat u gebruikt voor het ophangen. Bij brede en zware lijsten gebruikt u bij voorkeur twee haken, elk op een kwart breedte van de lijst. Kies alleen pluggen en haken die geschikt zijn om het gewicht van de inlijsting te dragen.

Wilt u geen gaten in de muur? Kies dan voor het flexibele ophangsysteem van STAS. Dordtse Lijsten is officieel verkooppunt en kan u de verschillende mogelijkheden laten zien.

 

Direct zonlicht

Vermijd blootstelling van uw inlijsting aan direct zonlicht. De UV-straling kan op de lange duur uw kunstwerk verkleuren en uitdrogen. UV-werend glas is in verschillende gradaties leverbaar en beschermt beter dan gewoon glas. UV-werend glas kan ook in bestaande lijsten gezet worden.

 

Temperatuurwisselingen

Of het nu gaat om olieverf, acryl, aquarel, een ets of gravure; ze kunnen geen van alle tegen sterke temperatuurwisselingen en de condens die dat kan veroorzaken. Ook het lijstwerk kan door temperatuurwisselingen beschadigen. Hang een inlijsting daarom niet boven een kachel of verwarming.

 

Vermijd vocht

Een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte waar het (kunst)werk hangt, zal uw (kunst)werk geen goed doen. Het kan gaan bobbelen, er kunnen vochtplekken ontstaan en de lijm kan loslaten.

Ook creëert vocht een ideaal klimaat voor schimmels en andere schadelijke organismen. Wacht daarom zeker zes maanden voordat u kunst op een pas gestucte muur hangt.
De afstandhoudertjes die Dordtse Lijsten achterop de lijst plakt, zorgen voor ventilatie en voorkomen de inwerking van vocht op de inlijsting.

 

Reinigen en onderhoud

Reinigen doet u met een zachte doek of borstel. Vermijd schoonmaakmiddelen (ook milde) voor het lijstwerk of voor geverniste olieverf en acryl schilderijen. Vermijd ook het gebruik van water voor een schoonmaakbeurt, ook dat kan uw werk onherstelbaar beschadigen.

Glas kunt u reinigen door wat mild schoonmaakmiddel op een zachte doek te spuiten en daarmee het glas af te nemen. Probeer te vermijden dat het schoonmaakmiddel in aanraking komt met de lijst om verkleuring te voorkomen. Zo houdt u uw lijst in perfecte conditie!

 

Reparaties

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Glas kan, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing, breken en geverniste olieverf of acryl schilderijen kunnen met verloop van tijd gaan verkleuren. Dordtse Lijsten kan u helpen met het oplossen van deze problemen en schakelt zonodig de hulp van specialisten in voor reparaties of restauraties.