Belangrijke informatie en tips

Uw (kunst)werk is met zorg en aandacht ingelijst. Als u onderstaande informatie en tips in acht neemt, heeft u jaren plezier van uw investering!

 

Een lijst vervoeren
Pak een lijst altijd met twee handen aan de zijkanten vast. Zo voorkomt u dat de lijst in het midden doorbuigt.
Als u een schilderij op een oppervlakte laat rusten, zorg dan dat 1 van de zijdes volledig op die vlakke oppervlakte rust om puntbelasting op de kwetsbare verstekken te voorkomen.

 

Een lijst veilig én mooi ophangen
Gebruik ophangmateriaal dat zowel geschikt is voor het type muur als het gewicht van de inlijsting. Bij brede en zware lijsten gebruikt u twee haken, elk op een kwart breedte van de lijst.

Bij een ophangsysteem, zoals van STAS, bent u niet gebonden aan een vast ophangpunt in uw muur en kunt u eindeloos variëren met de positie van schilderijen.
Volg bij gebruik van een ophangsysteem de voorschriften van de fabrikant op.

Op ooghoogte komt uw inlijsting het beste tot zijn recht.
Bij meerdere lijsten van hetzelfde formaat, lijnt u uit op de bovenzijde van de lijsten.
Bij meerdere lijsten van verschillend 
formaat, neemt u het midden van elk kunstwerk en lijnt u daarop uit.

In deze Youtube video van Erikka Dawn Interiors wordt uitgelegd hoe je (kunst)werken optimaal tot hun recht kunt laten komen in een ruimte.

 

De effecten van temperatuur, lucht en licht…
Hoewel Dordtse Lijsten beproefde montagetechnieken en materialen gebruikt om de schadelijke effecten van temperatuur, lucht en licht te beperken, zijn sterke klimaatwisselingen nooit goed voor inlijstingen. Voorkomen is daarom beter dan genezen:

Voorkom wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid
Bij sterke wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen de vezels van de gebruikte materialen (het papier, het doek of het hout) niet in hun eigen tempo uitzetten en krimpen. Barsten, scheuren en blijvende bobbels kunnen dan het gevolg zijn.

Ook kunnen er vochtkringen ontstaan en kan gebruikte lijm uitdrogen of loslaten. Daarnaast creëert vocht een ideaal klimaat voor schimmels en andere schadelijke organismen.

Hang een inlijsting daarom niet in een vochtige ruimte of boven een kachel
 of verwarming. Wacht zeker zes maanden voordat u de inlijsting op een pas gestucte muur hangt.

De afstandhoudertjes achterop de lijst zorgen voor ventilatie en voorkomen eventuele inwerking van vocht op de inlijsting.

Vermijd direct zonlicht
Vermijd blootstelling van uw inlijsting aan direct zonlicht. De UV-straling kan op de lange duur uw kunstwerk verbleken en gebruikte materialen uitdrogen.

UV-werend glas is in verschillende gradaties leverbaar en beschermt beter dan gewoon glas. Wist u dat UV-werend glas of acrylaat ook in al bestaande lijsten gezet
 kan worden?

 

Een lijst opslaan
Achter glas ingelijste werken kunt u liggend opslaan met de glaszijden naar elkaar toe en een plaat schoon karton of schone en droge doek ertussen.

Wordt het werk voor langere tijd opgeslagen, bewaar het dan staand. Bewaar een inlijsting niet in de auto, de luchtvochtigheid is te wisselend en vaak zeer hoog.

 

Reinigen en onderhoud
Reinig uw lijst met een zachte doek of borstel. 
Vermijd schoonmaakmiddelen (ook milde) voor het lijstwerk of voor geverniste schilderijen. Zelfs water kan uw werk onherstelbaar beschadigen.

Glas kunt u reinigen door wat mild schoonmaakmiddel op een zachte doek te spuiten en daarmee het glas af te nemen.

Stof kunt u kunt u met de stofzuiger wegzuigen, let op dat de stofzuigermond de inlijsting niet raakt. Vergeet ook niet de achterkant af en toe van stof te ontdoen en op insecten te controleren.

Als u merkt dat een canvasdoek niet meer strak gespannen is, kunt u het bij Dordtse Lijsten laten uitspieën. Een juiste spanning is belangrijk voor behoud van de verflaag.

 

Reparatie en restauratie
Glas kan breken, hout kan beschadigen, passe-partouts en vernislagen kunnen verkleuren en doeken kunnen verslappen. In dit soort situaties kunt u ook bij Dordtse Lijsten terecht. Voor schilderij- en lijstrestauratie werkt Dordtse Lijsten samen met een team van specialisten.

 

Tot ziens!
Dordtse Lijsten ziet u graag terug met een nieuwe opdracht maar ook als u onverhoopt niet helemaal tevreden bent of nog vragen heeft. Tot ziens!

 

Help! (FAQ)

Ik heb mijn inlijsting mee naar huis genomen en nu golft het werk, wat is er aan de hand?

Dit kan gebeuren omdat de luchtvochtigheid van het atelier anders is dan die van de buitenlucht, uw auto en die van uw woning. Papiervezels reageren continu op luchtvochtigheid. Als de wisselingen in luchtvochtigheid vrij plotseling en groot zijn, ervaren de papiervezels stress en kan het papier gaan golven.

Naarmate het werk langer in huis is, acclimatiseren de papiervezels zich en trekken de golven weg. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op!

 

Het passe-partout sluit niet helemaal aan op het (kunst)werk, waarom niet?

De wijze waarop het (kunst)werk achter het passe-partout gemonteerd is, faciliteert het kunnen reageren van het papier op de luchtvochtigheid van de omgeving. De papiervezels moeten vrij kunnen uitzetten en krimpen.

Daarom is het werk aan twee scharnieren van zuurvrij (japans) papier aan het achter-passe-partout opgehangen. Het is dus niet verlijmd met of vastgeplakt aan het passe-partout. Hierdoor zijn soms kleine openingen zichtbaar tussen het papier van het (kunst)werk en de passe-partout. Het is een teken dat het werk conform de richtlijnen van conserverend en museaal inlijsten is gemonteerd!

 

Er is een houten spietje uit het spieraam gevallen, is dat erg?

Als het een spieraam betreft waarvan de hoeken nog niet uitgespied zijn, kunnen de spietjes losjes in de hoeken bevestigd zijn. Deze kunnen er dan uitvallen maar u kunt ze losjes in de gleuf terugduwen.

Zodra er meer kracht gebruikt wordt zal een verstekhoek meer open gaan staan en verandert u de spanning van het doek. Twijfelt u over het terugplaatsen, neem dan contact op!