Nazorg en tips

Uw (kunst)werk is met zorg en aandacht ingelijst. Als u onderstaande tips in acht neemt, heeft u jaren plezier van uw investering.


Een lijst vervoeren

Pak een lijst altijd met twee handen aan de zijkanten vast. Zo voorkomt u dat de lijst in het midden doorbuigt. Wordt het werk voor langere tijd opgeslagen, bewaar het dan staand. Bewaar een inlijsting niet in de auto.

Achter glas ingelijste werken kunt u liggend opslaan met de glaszijden naar elkaar toe en een plaat schoon karton of schone en droge doek ertussen.


Veilig ophangen

Gebruik ophangmateriaal dat geschikt is voor het type muur en het gewicht van de inlijsting. Bij brede en zware lijsten gebruikt u twee haken, elk op een kwart breedte van de lijst.

Op ooghoogte komt uw inlijsting het beste tot zijn recht. Bij meerdere lijsten van hetzelfde formaat, lijnt u uit op de bovenzijde van de lijsten. 
Bij meerdere lijsten van verschillend 
formaat, neemt u het midden van elk kunstwerk en lijnt u daarop uit.

 

Voorkom temperatuurwisselingen
Of het nu gaat om olieverf, acryl, aquarel, een ets of gravure; ze kunnen geen van alle tegen sterke temperatuurwisselingen.

Ook het lijstwerk kan door temperatuurwisselingen beschadigen. Hang een inlijsting daarom niet boven een kachel
 of verwarming.

 

Vermijd direct zonlicht
Vermijd blootstelling van uw inlijsting aan direct zonlicht. De UV-straling kan op de lange duur uw kunstwerk verbleken en gebruikte materialen uitdrogen.

UV-werend glas is in verschillende gradaties leverbaar en beschermt beter dan gewoon glas. Wist u dat UV-werend glas of acrylaat vaak ook in al bestaande lijsten gezet
 kan worden?

 

Vermijd vocht
Een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte waar het (kunst)werk hangt of bewaard wordt, kan als gevolg hebben dat het werk kan gaan bobbelen. Ook kunnen er vochtplekken ontstaan en kan lijm loslaten.

Daarnaast creëert vocht een ideaal klimaat voor schimmels en andere schadelijke organismen. Wacht daarom zeker zes maanden voordat u de inlijsting op een pas gestucte muur hangt. Laat een ingelijst kunstwerk ook nooit in een auto achter.

De afstandhoudertjes achterop de lijst zorgen voor ventilatie en voorkomen inwerking van vocht op de inlijsting.

 

Reinigen en onderhoud
Reinig met een zachte doek of borstel. 
Vermijd schoonmaakmiddelen (ook milde) voor het lijstwerk of voor geverniste schilderijen. Vermijd ook het gebruik van water voor een schoonmaakbeurt, ook water kan uw werk onherstelbaar beschadigen.

Glas kunt u reinigen door wat mild schoonmaakmiddel op een zachte doek te spuiten en daarmee het glas af te nemen. Probeer te vermijden dat het schoonmaakmiddel in aanraking komt met de lijst om schade te voorkomen.


Reparatie en restauratie

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Glas kan breken, hout kan beschadigen en passe-partouts en vernislagen kunnen verkleuren. Ook dan kunt u terecht bij Dordtse Lijsten en voor restauratie kunnen specialisten worden ingeschakeld.


Tot ziens!

Dordtse Lijsten ziet u graag terug met een nieuwe opdracht maar ook als u onverhoopt niet helemaal tevreden bent of nog vragen heeft. Tot ziens!